Sádlo je zdravé

Manželka byla na jakémsi školení, kde jim nějaký doktor mimo jiné říkal, že sádlo je mnohem vhodnější na smažení, než rostlinné oleje. V rostlinných olejích jsou, jak známo, velice zdravé nenasycené mastné kyseliny. Ve studeném stavu, třeba do salátu, ideální věc. Jenže problém údajně nastane, když třeba na skvělém a zdravém olivovém oleji smažíte. Ty nenasycené kyseliny se tím smažením nějak nasytí a jsou zdraví mnohem škodlivější, než sádlo…

Přišel jsem na takový vetchý argument: já smažím odjakživa výhradně na sádle, manželka občas na oleji, ale ve výsledku jsem štíhlý. Lidé, co se stravují ve _fastf-údech_ jsou tlustí a přitom se tam vše smaží na zdravém rostliném oleji, žádné sádlo!

Takže resumé je jako obvykle, všeho s mírou :) Žádná hysterie není na místě, protože to, co nám dnes je předkládáno za zdravé, bude zítra objektivně vyhodnoceno, jako zdraví škodlivé a naopak. Pestrost ve stravě je cesta, jak si zachovat nejen zdraví, ale i zdravý rozum :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *